Rez ovocných drevín
Teoretická prednáška a praktická ukážka
rezu ovocných drevín a krov Prof. Ing. Ivana Hričovského DrSc.
Profesor Hričovský prišiel medzi nás 16. 3. 2014, stretli sme sa s ním v osade o 15.00 hodine v našej spoločenskej budove Záhradkár – Náš druhý domov.
Počas prednášky Prof. Ing. Hričovský prítomných záhradkárov oboznámil o kvalitných odrodách ovocia. Pozornosť záhradkárov v prvom rade upriamil na odrody sliviek Katinka, Hanita, Čačanská leporela, Tophit či Jojo. Plody sliviek obsahujú veľa vitamínu C. Slivky ľudia podceňujú a v záhradách ich vysádzajú málo. Odporučil nám, aby sme si výsadbu sliviek doplnili.
Prof. Hričovský vyzdvihol aj plody čerešní, napríklad odrodu Lapins, Riman, Burlat, Kaštanovka, či Kordia. Tieto odrody čerešní, predovšetkým odroda Lapins, májovka, netrpí červivosťou.
Z orechov nám odporučil vysadiť štepené orechy samoopelivé Mars, Lake, ktorý rodí v 3. až 4. roku po výsadbe. Orechy striháme v máji.
Z marhúľ nám odporučil najlepšiu odrodu Maďarská, na ktorej je vhodný vykonať okolo 18. 6. šiitov rez. Tu sa skracujú 30 až 50 cm letorasty a odrodu máme zaručenú každý rok. Ďalšie odrody marhúľ Veharda, ktorá kvitne 12 dní, je odolná proti šarke slivkovej a odroda Veselka.
Z broskýň nám prof. Hričovský odporučil Red haven, Flamingo, Crethaven – sú to vynikajúce odrody.
Z višní pozornosť Prof. Hričovský upriamil na Morelu neskorú, Fanal, ktoré sú menej napádané vrtivkou.
Čo sa týka rodivosti, čerešňa rodí na dvojročnom dreve
višňa na jednoročnom
hruška na dvojročnom
jablone na dvojročnom výhonku
Čierne ríbezle v 150 ml obsahuje 9 % jódu. V našich záhradách je málo vysadených malín, egrešov. Egreše sú odolné proti múčnatke americkej. Máme odrody Rixanta, Rokula Rolonda, Pax –nemá tŕne. Jahody vysádzame na jar alebo v auguste, odolná je odroda jahôd El Santa. Pre jednu rodinu postačí na konzumáciu 30 až 50 sadeníc.
Prof. Hričovský odporučil pestovať rakytník rašetliakovitý, ktorý má veľa vitamínu C. Olej získaný z tohto rakytníka sa používa pri najťažších operáciách. V záhradke musíme mať, aby nám rodil, 1 samičiu a 3 samčie sadenice. Ďalej nám odporúča pestovať aj menej známe plodiny ako zemolez (Altaj a Amur), mišpuľu, či oskoruše, ale aj aróniu.
Prof. Hričovský nás počas praktickej ukážky upriamil na rezy ovocných drevín. Mandľu striháme tak ako broskyňu, na kôstkovinách robíme rezy v lete po zbere úrody, ide o rez letný, ktorý šetrí vodu v pôde, regulujeme plody, spomaľuje sa rast a nevzniká glejotok.
Pri stĺpovitých jabloniach nechajme dominanciu, bočné výhonky sa skracujú na jar na dĺžku asi 15 cm. Broskyne sa v tomto období môžu strihať. Prof. Hričovský nás pozval do Trenčína v čase od 9. do 12. 4. 2014. Stretnutie, ktoré sa dnes zorganizovalo nepovažuje za zbytočné. Bol by rád, keby sa s nami stretol 18. 6. kedy sa v tomto období robí letný Šiitov rez. Posledný letný rez ovocných drevín sa robí 15. až 20. 8. kedy dozrievajú slivky.
Pán profesor Ing. Hričovský odpovedal na množstvo našich zvedavý ch otázok. Pri rozlúčke vyzdvihol pekné prostredie našej osady a vyslovil prezentovať sa v dvojmesačníku časopisu Sady a Vinice. Článok bol spracovaný a s priloženými fotografiami z prednášky odoslaný do menovanej redakcie časopisu.
Časopis si na odporučenie Prof. Hričovského objednali traja naši záhradkári.
Text spracoval predseda ZO, foto predseda ZO a tajomník ZO.